1. Elke week gratis online concert Phion

Elke week gratis online concert Phion

Gepubliceerd op 18.03.2021

Nieuws

De komende weken verschijnt elke vrijdag een gratis online concert van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel. Bijna net zoals bij een echt avondje uit, kun je je de komende periode elke vrijdag klaarmaken om het weekend in te luiden met de mooiste klassieke muziek. De aftrap is op 26 maart om 20.00 uur. De Tsjechische componist Dvořák staat drie vrijdagen op het programma waarvan twee keer met dirigent Alexei Orgrintchouk. Naast nog twee online streams met muziek van Prokofjev en Tsjaikovski brengt Phion op Goede Vrijdag, 2 april, een uniek hoorspel in samenwerking met Eric Corton.

Tsjechische salon in je woonkamer

De aftrap van de reeks online concerten is onder leiding van Johannes Leertouwer met Dvořáks Serenade voor strijkers. Een zonnige serenade van de Tsjechische componist die hij in de lente van 1876 in twaalf dagen schreef. De volgende op de bok is Alexei Orgrintchouk die het orkest op 9 april leidt in de idyllische Tsjechische Suite en zijn collega-blazers op 16 april in de schitterende Blazersserenade van Dvořák. ‘Een geboren solist maar ook een team player,’ schreef het BBC Music Magazine over Ogrintchouk. Een rake typering. Met deze eerste drie online concerten tovert Phion je huiskamer om tot een gedistingeerde Tsjechische salon.

Hedendaags passiestuk

Tussen de Tsjechische geluiden wijkt Phion even af van de concertvorm en brengt samen met Eric Corton op Goede Vrijdag een uniek hoorspel: ‘Over Lijden’. Waar een traditioneel passiestuk de lijdensweg van Jezus Christus als uitgangspunt heeft, wordt juist deze huidige tijd aangegrepen om een hedendaagse lijdensweg te schetsen, in een vernieuwende vorm waar muziek en verhaal samenkomen in een prikkelende beleving. Op deze manier is een ouderwets hoorspel in een verfrissende vorm ontstaan. Prachtige opnames van het orkest smelten samen met een moderne vertelling over groot en klein menselijk lijden. Door het gebruik van een mix van 2D- en 3D-geluidstechnieken ontstaat een hybride geheel wat zorgt voor een buitengewone luisterervaring waardoor je je bijna letterlijk in de geest van de verteller begeeft.

Meer dan veelbelovend

Onlangs voor het eerst bij Phion op de bok en nu alweer terug: Tianyi Lu. De jonge Chinees – Nieuw-Zeelandse dirigent heeft wereldwijd al heel wat gerenommeerde orkesten geleid en maakte helemaal naam toen zij het afgelopen jaar het Georg Solti Dirigentenconcours in Frankfurt op haar naam zette. ‘Mijn kracht is mijn kwetsbaarheid’, zei zij eens in een interview. En laat dat nu de perfecte eigenschap zijn voor de transparante en fijnzinnige Suite nr. 4 ‘Mozartiana’ van Tsjaikovski. Eind april leidt ze Phion dan nogmaals in het laatste pianoconcert van Prokofjev, Pianoconcert nr. 5. Daarbij krijg je niet alleen het hele orkest, maar ook nog eens een pianorecital van de uiterst getalenteerde concertpianist Ramon van Engelenhoven persoonlijk in je huiskamer.

Agenda

26.01.2021 – 20.00 uur Dvořák Serenade voor strijkers
02.04.2021 – 00.00 uur Hoorspel Over Lijden met Eric Corton
09.04.2021 – 20.00 uur Dvořák Tsjechische suite
16.04.2021 – 20.00 uur Dvořák Blazersserenade
23.04.2021 – 20.00 uur Tsjaikovski Suite nr. 4 ‘Mozartiana’
30.04.2021 – 20.00 uur Prokofjev Pianoconcert nr. 5