1. Laatste concert Ed Spanjaard als vaste dirigent

Laatste concert Ed Spanjaard als vaste dirigent

Gepubliceerd op 16.05.2019

Nieuws

Op vrijdag 24 mei dirigeert Ed Spanjaard zijn laatste serieconcert voor het Overijsselse publiek als ‘vaste dirigent’ van het Orkest van het Oosten. Spanjaard werd twee seizoenen geleden aangetrokken met de opdracht artistiek leiding te geven aan het orkest tijdens het fusieproces met Het Gelders Orkest. Na de zomer gaan beide orkesten verder als één organisatie onder leiding van een nieuwe, nog te werven, chef-dirigent. Het laatste concert bestaat een typisch Spanjaard-programma: een top-solist van Nederlandse bodem, Spanjaards grote liefde Bruckner en een wereldpremière van een veelbelovende Nederlandse componist.

Ed Spanjaard

Ed Spanjaard trad aan in september 2017 als opvolger van Jan-Willem de Vriend. De band tussen Spanjaard en het orkest bestond al jaren. Zijn komst werd dan ook breed ondersteund door de musici van het Orkest van het Oosten. Orkest en dirigent kennen elkaar sinds 1996 toen ze samenwerkten in de operaproductie Don Carlo van de Nederlandse Reisopera. Vele muzikale hoogtepunten volgden, zoals de Der Ring des Nibelungen-cyclus. “Ed Spanjaard trad aan na een turbulente periode bij het Orkest van het Oosten”, licht directeur Kees Meijer toe. “Hij bracht stabiliteit en rust door zijn innemende persoonlijkheid en door daarbij nieuwe en uitdagende wegen in te slaan wist hij de afgelopen periode het beste uit het orkest te halen. Samen met de musici bouwde hij verder aan de ontwikkeling van het orkest. Mede dankzij hem staat er nu een kwalitatief hoogwaardig orkest, dat klaar is voor een toekomst samen met Het Gelders Orkest.”

Voorliefdes

Spanjaards voorliefde voor Frans repertoire en hedendaagse Nederlandse composities verbreedde het artistieke profiel van het orkest. Ook op 24 mei laat Ed Spanjaard het publiek kennismaken met gloednieuw werk en wel van de Nederlandse componist Bart Visman. Ed Spanjaard: “Nederlandse componisten zijn voor mij altijd belangrijk geweest: het nieuwe orkestwerk van Bart Visman is onze derde Nederlandse première in anderhalf jaar. Vorig seizoen brachten we het indrukwekkende ‘Unificazione’ van de Koerdische Nederlander Hawar Tawfiq ten gehore. Een half jaar later ontvingen we lovende kritieken op de wereldpremière van de opdrachtcompositie ‘Spelingen voor harp en orkest’ van Wilbert Bulsink. Bij het geven van compositieopdrachten benader ik geen componisten met eenzelfde stijl, maar muziekschrijvers die ik bewonder om hun persoonlijke noot, en hun talent voor communicatie, óók met de orkestmusici. Ik heb al vaker Visman gedirigeerd. Als een Franse grootmeester tovert hij met de orkestklank. Momenteel bewerkt hij bijvoorbeeld Ravels beroemde pianowerk ‘Gaspard de la Nuit’ voor groot orkest in opdracht van het Rotterdams Philharmonisch.”

Bruckner

“Waarvan het publiek zich wellicht minder bewust is,” gaat Spanjaard verder, “is dat ik veel van Bruckner houd. In vorige seizoenen stond diens Vijfde en Zesde symfonie op de lessenaars. Nu brengen we de Vierde symfonie, ook wel ‘De romantische’ bijgenaamd. Ook is er ruimte voor een van Nederlands grootste violistes Liza Ferschtman. Zij soleert in het Vioolconcert van Béla Bartók.”
 
Alhoewel het Ed Spanjaards laatste serieconcert met het Orkest van het Oosten is, zal het niet zijn laatste concert zijn. Op 14 juli leidt de maestro het orkest in een Bruch- en Ravel-programma in het Amsterdamse Concertgebouw. Volgend seizoen dirigeert hij het orkest in de productie Bruid te koop! van de Nederlandse Reisopera.