1. Yang Yang Cai speelt Saint-Saëns’ Vijfde pianoconcert

Yang Yang Cai speelt Saint-Saëns’ Vijfde pianoconcert

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Berlioz Ouverture 'Le corsaire'
  • Saint-Saëns Pianoconcert nr. 5 ‘Egyptische’
  • Franck Symfonie in d

Groots en levendig Frans programma

Pianiste Yang Yang Cai speelt Saint-Saens. Met het Pianoconcert nr. 5 brengt ze Arabische motiefjes in een geheel Frans programma. Want ook het debuut van veelgevraagd gastdirigent Tung-Chieh Chuang bij Phion wordt gevierd met Franse werken, en wel van César Franck en Berlioz. Levendig, groots en flamboyant, in Amphion Doetinchem, Musis Arnhem, Muziekcentrum Enschede. 

Egyptisch pianoconcert

Een naam om te onthouden: Yang Yang Cai. Met haar bachelor-diploma van het Amsterdams Conservatorium dat ze met de hoogste onderscheiding behaalde, is ze één van de grote aanstormende pianotalenten in ons land. Niet voor niets is ze meervoudig prijswinnares op diverse YPF-concoursen en is ze al op vele nationale- en internationale podia te horen geweest. In dit geheel Franse programma van Phion speelt zij het Vijfde Pianoconcert van Saint-Saëns. Gecomponeerd op één van zijn vele vakanties in Egypte klinkt het werk met zijn vele Arabische motiefjes als een levendige soek in het Midden-Oosten.  

Franse symfonie

Dirigent in dit programma is de uit Taiwan afkomstige Tung-Chieh Chuang. In 2015 winnaar van het prestigieuze Malko Dirigentenconcours in Kopenhagen en inmiddels chef-dirigent van de Bochumer Symphoniker. Hij is een veelgevraagd gastdirigent in Europa. Voor zijn debuut bij Phion leidt hij het orkest in de Symfonie in d van César Franck. Het is de enige symfonie die hij componeerde en behoort samen met de Fantastique van Berlioz tot de grootste van het negentiende-eeuwse Frankrijk. Van diezelfde Berlioz opent het concert met de flamboyante en grillige ouverture Le Corsaire. Net als het werk van Saint-Saëns een vakantiecompositie, met als decor de levendige haven van Nice.

Wolfgang App

Phion doet bij dit concert een proef met de klassieke muziekapp Wolfgang. Bij het werk Symfonie in d van Franck kun je in de concertzaal gebruik maken van deze app. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort en wat dit betekent.

Lees meer

Dit vind je misschien ook leuk