1. Vier jaargetijden, twee werelddelen

Vier jaargetijden, twee werelddelen

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Bojan Čičić - viool
  • Santiago Cimadevilla - bandoneon
  • Phion Strijkers - ensemble

  • Vivaldi I Quattro Stagioni (De vier jaargetijden)
  • Piazzolla Cuatro Estaciones Porteñas (De vier seizoenen van Buenos Aires)

De vier seizoenen als inspiratiebron voor een dynamisch concert waarin twee verschillende composities samenvloeien. Een symbiose waarin barokke vioolconcerten samenvloeien met moderne tango.

Vioolconcert en tango

Zo verschillend als de vier seizoenen zijn, zo verschillend zijn de composities die op dit thema in de loop der eeuwen zijn gecomponeerd. In dit concert klinken twee uitersten uit de achttiende en de twintigste eeuw. Violist Vivaldi schreef vier virtuoze vioolconcerten met de titel De vier jaargetijden. Bandonéonist Astor Piazzolla componeerde vier tango’s passend bij de seizoenen van de stad Buenos Aires. Beide werken samenbrengen in één programma levert al een dynamisch concert op. Maar de musici van Phion gaan een stapje verder. Zij maken van de twee composities één geheel waarin oud Italiaans en modern Argentijns naadloos samenvloeien.

Barokviolist en tanguero

Twee solisten bepalen het gezicht van dit concert. Bojan Čičić is één van de grote barokviolisten van onze tijd. De in Nederland wonende bandonéonist Santiago Cimadevilla heeft naam gemaakt als tanguero van grote klasse. Samen zoeken zij de confrontatie tussen tango en barok. Daarbij wagen ze zich in elkaars wereld, spelen Piazzolla op viool en Vivaldi op bandonéon. Waar in de muziek van de achttiende eeuw en die van de tango improvisatie een belangrijke rol speelt, laten de beide grootmeesters zich ook improviserend door elkaar inspireren. Een bijzondere symbiose, waarmee bewezen wordt dat barokke vioolconcerten en moderne tango het uitstekend met elkaar kunnen vinden.

Met medewerking van