1. Schubert Octet in F

Schubert Octet in F

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Valerius Ensemble - ensemble

  • Schubert Octet in F

Indrukwekkende kamermuziek

Niet vaak wordt Schuberts iconische Octet live uitgevoerd. De beroemde Weense componist schreef het indrukwekkende werk in 1824 voor acht instrumenten. Bij Phion zal het Valerius Ensemble zich laten uitdagen door de noten van het unieke Octet, dat bijna een uur duurt. Voorafgaand aan de uitvoering word je door verteller Wouter Schmidt meegenomen op reis door dit buitengewone werk.

Icoon van de kamermuziek

Het is misschien wel het mooiste kamermuziekstuk van de negentiende eeuw: het Octet van Franz Schubert. Iconisch in zijn bezetting van klarinet, fagot, hoorn en vijf strijkers, compleet met contrabas. Iconisch in zijn lengte van bijna een uur, één van de langste werken die Schubert ooit schreef. Maar minstens even iconisch in de veelheid van sferen door alle zes delen heen, van grootse dramatiek tot verstilde lyriek en  aanstekelijke vrolijkheid. En toch weet Schubert als geen ander de kleinschalige sfeer en de intimiteit die zo kenmerkend zijn voor kamermuziek, door het hele stuk heen te handhaven.

Bijzondere beleving

Schuberts Octet wordt gespeeld door acht leden van het Valerius Ensemble, het inmiddels gerenommeerde gezelschap bestaande uit musici van Phion. In de afgelopen jaren heeft het een grote reputatie verworven met talloze concerten in gevarieerde kleine bezettingen.

Het Valerius Ensemble staat niet alleen op het podium. Wouter Schmidt, voormalig violist van Het Gelders Orkest en groot muziekkenner, neemt je voorafgaand aan de uitvoering mee op reis door dit buitengewone werk. Hij vertelt, legt uit, licht toe en brengt met live gespeelde voorbeelden samen met de musici de muziek intensief tot leven. Met deze extra verdieping wordt het concert een onvergetelijke ervaring.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk