1. Passie voor Bach - Jauchzet Gott

Passie voor Bach - Jauchzet Gott

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel
  • Carla Leurs - solo-viool

  • J.S. Bach Sinfonia BWV 75,8
  • J.S. Bach Sonate voor viool en klavecimbel in G, BWV 1019
  • Pisendel Vioolconcert in g
  • J.S. Bach 'Jauchzet Gott in allen Landen', BWV 51

De bekende cantate BWV 51

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg: Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit laatste concert hoor je werken van Bach en het Vioolconcert van Pisendel. 

Muziek voor Bachs echtgenote? 

We weten niet voor welke gelegenheid de bekende cantate BWV 51 die in dit concert centraal staat, geschreven is. In Leipzig mochten vrouwen niet zingen in de kerk, maar de sopraanpartij is veel te ingewikkeld voor een jongensstem. Zou de muziek voor Bachs eigen echtgenote bedoeld zijn geweest? Na het plotselinge overlijden van zijn eerste vrouw Maria Barbara hertrouwde Bach met de twintigjarige Anna Magdalena Wilcke, een uitmuntende sopraan die nog maar kort daarvoor Bachs eigen hofkapel in Cöthen was komen versterken. Anna Magdalena was de dochter van een hoftrompettist in Weissenfels, waar Bach titulair hofcomponist was. Het is dus denkbaar dat de cantate aldaar heeft geklonken ter ere van de verjaardag van vorst Christiaan. We weten dat Bach daar in 1729 bij aanwezig was. Wat een heerlijke gedachte dat dit feestelijke werk voor sopraan en trompet wellicht geschreven is voor vader en dochter Wilcke.  

Serie

De serie Passie voor Bach is een coproductie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. 

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk