1. Passie voor Bach - Dubbelconcerten van Bach en Telemann

Passie voor Bach - Dubbelconcerten van Bach en Telemann

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel
  • Carla Leurs - solo-viool
  • Erna de Koning - solo-hobo

  • J.S. Bach Concert voor hobo en viool in c, BWV 1060R
  • Telemann Concert voor 2 violen in G, TWV 52:G1
  • Telemann Triosonate in D, TWV 42:D1
  • Telemann Concert voor hobo en viool in c, TWV 52:c1
  • J.S. Bach Concert voor 2 violen in d, BWV 1043

Muzikale vrienden Bach en Telemann

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg; Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit derde concert hoor je onder meer werken van Bach en zijn muzikale vriend Telemann. 

Bijzondere conversatie tussen de solo-instrumenten 

Bach en zijn muzikale vriend Telemann schreven graag concertante werken voor twee solisten. In zo'n werk gaan de solo-instrumenten een dialoog met elkaar aan, en zijn we getuige van een bijzondere conversatie. In dit programma staan werken centraal die geschreven zijn voor twee vioolsolisten of voor viool- en hobo-solo. Heel beroemd is het concert in c-klein BWV 1060R voor hobo en viool, met dat onvergetelijk mooie langzame middendeel, maar het misschien wel nog bekendere concert voor 2 violen in d-klein BWV 1043 doet er zeker niet voor onder. De concerten van Telemann zijn minder bekend dan die van vakbroeder Johann Sebastian, maar ze verdienen het om gehoord te worden. Ze paren virtuositeit aan diepzinnigheid en maken duidelijk waarom Bach tijdens de openbare concerten die hij organiseerde met het Collegium Musicum in Leipzig graag werken op de lessenaars zette van de componist die ooit aan de wieg stond van dat ensemble. 

Serie

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. 

Dit vind je misschien ook leuk