1. Passie voor Bach - Con Amore

Passie voor Bach - Con Amore

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel
  • Carla Leurs - solo-viool
  • Griet De Geyter - sopraan

  • J.S. Bach Concert voor oboe d'amore in A, BWV 1055R
  • J.S. Bach Vioolconcert in g, BWV 1056R
  • J.S. Bach Delen uit Klavierbüchlein für Anna Magdalena
  • J.S. Bach Cantate 'Weichet nur betrübte Schatten', BWV 202

De liefde spreekt

In de serie Passie voor Bach staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. De concerten worden uitgevoerd door Ensemble Himmelsburg: Phion-musici met een diepe passie voor Bach, aangevuld met vioolsoliste Carla Leurs en klavecinist en organist Pieter Dirksen, die tevens de muzikale leiding heeft. Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen draagt het ensemble Bachs meesterschap uit. In dit eerste concert spreekt de liefde.

De galante minnaar 

Natuurlijk heeft Bach in zijn leven veel serieuze en stichtelijke werken geschreven maar hier horen we hem van een heel andere kant. Misschien wel die van de galante minnaar? Op het programma een lieflijk, klein vioolconcert met een dromerig middendeel, een concert voor de 'liefdeshobo' met zijn honingzoete klank. Centraal staat de beroemde sopraan-solocantate waarvan lang werd gedacht dat Bach deze misschien schreef voor zijn eigen huwelijk in 1721 met zijn tweede vrouw Anna Magdalena. Jezelf oefenen in de liefde en elkaar in vrolijkheid liefkozen, zo'n tekst klinkt toch heel anders dan O Haupt voll Blut und Wunden... Overigens zat dat oefenen in de liefde bij Bach en zijn Anna Magdalena wel goed. Voor zover we weten was het een goed huwelijk waarin ook veel werd geliefkoosd: ze kregen samen 12 kinderen. 

Serie

De serie Passie voor Bach is een coproductie van Phion, Orkest voor Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede. De serie bestaat uit vier concerten. Op 26.02.2023, 26.03.2023 en 07.05.2023 vinden de overige concerten plaats. Zin om alle concerten bij te wonen? Bestel dan extra voordelig de serie Enschede of de serie Steenwijk van Passie voor Bach.

Dit vind je misschien ook leuk