1. De Vierde van Bruckner & Mozarts Vierde Hoornconcert

De Vierde van Bruckner & Mozarts Vierde Hoornconcert

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Mozart Ouverture uit Die Zauberflöte
  • Mozart Hoornconcert nr. 4
  • Bruckner Symfonie nr. 4 'Romantische'

Laurens Woudenberg soleert in Weense sferen

Een symfonisch feestje rondom twee grote componisten uit Wenen in Arnhem, Enschede, Deventer, Doetinchem Nijmegen en Zwolle. Hoornist Laurens Woudenberg zet de concertzaal in Weense sferen met het Vierde Hoornconcert van Mozart. De beroemde ouverture van Mozarts Die Zauberflöte en Bruckners Vierde maken het romantische concert compleet. Voor dit alles heeft Phion dirigent Valentin Oerjoepin uitgenodigd, een naam om te onthouden.

Mozart

Een concert geheel gewijd aan twee grote componisten uit Wenen. Voor de pauze is het programma gevuld met Mozart. Het begint met één van zijn meeste geliefde werken: de ouverture tot de sprookjesopera Die Zauberflöte. Zijn hoornconcerten schreef Mozart voor Joseph Leutgeb, beroemd hoornist in Wenen en één van zijn beste vrienden waar hij graag een goede fles wijn mee dronk. Laurens Woudenberg, al jaren eerste hoornist van het Koninklijk Concertgebouworkest, speelt het Vierde Hoornconcert. Voor hem een bijzondere thuiswedstrijd, want voor hij naar Amsterdam vertrok was hij enkele jaren solohoornist van Het Gelders Orkest.

Bruckner

Een eeuw na Mozart was het Anton Bruckner die in Wenen woonde en met zijn symfonieën beroemd hoopte te worden. De Vierde componeerde hij in 1877 en noemde deze de ‘Romantische’. Het is een uitgesproken lyrisch werk waar Bruckner fantasievolle beelden bij had, zoals een ontwakende middeleeuwse stad en een jachtpartij die overgaat in een dansend dorpstafereel. Voor dit machtige werk heeft Phion Valentin Oerjoepin uitgenodigd. Een dirigent om te onthouden. Zijn Nederlandse debuut begin 2020 in het Concertgebouw met het Nederlands Philharmonisch Orkest werd door de NRC uitgeroepen tot beste concert van het jaar.

Wolfgang App

In Arnhem, Enschede, Zwolle en Nijmegen wordt de Wolfgang App gebruikt ter ondersteuning van de Vierde symfonie van Bruckner. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort en wat dit betekent.

lees meer 

Inleiding door musicoloog Marcel Zwitser

De inleiding voorafgaand aan de concerten wordt gegeven door Marcel Zwitser (zie filmpje onderaan de pagina).

Marcel Zwitser over Bruckner & Mozart

Object reference not set to an instance of an object.