1. Also sprach Zarathustra en liederen van Richard Strauss

Also sprach Zarathustra en liederen van Richard Strauss

Concertinformatie

Ga naar bestellen

Ga naar bestellen

  • Mozart Selectie uit Thamos, König in Ägypten
  • R. Strauss Cäcilie
  • R. Strauss Morgen
  • R. Strauss Wiegenlied
  • R. Strauss Ruhe meine Seele
  • R. Strauss Freundliche Vision
  • R. Strauss Zueignung
  • R. Strauss Also sprach Zarathustra

Christianne Stotijn zing met verfijnde intensiteit

Christianne Stotijn en Richard Strauss vormen een perfecte combinatie in Enschede, Zwolle, Apeldoorn, Arnhem en Nijmegen. De mezzosopraan brengt de liederen van Richard Strauss met nuance, expressie en verfijnde intensiteit. Bij Phion zingt ze voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen. Daarnaast leidt dirigent Kahchun Wong het orkest bij  Strauss’ Also sprach Zarathustra.

Christianne Stotijn zingt Richard Strauss

Richard Strauss en Christianne Stotijn: een perfecte combinatie. Haar heldere mezzosopraanstem past prachtig bij de twintigste-eeuwse romantiek van Strauss. Die komt vooral tot zijn recht in zijn liederen: niet de grootsheid van de orkestwerken of de opera’s, maar de intensiteit van poëzie op de vierkante centimeter. Christianne Stotijn zong ze talloze malen tijdens recitals wereldwijd en maakte er een schitterende opname van waarover de pers schreef: ‘Haar expressie en aandacht voor de nuances in de tekst zijn absoluut eerste klas’. Ze zingt ze met Phion voor het eerst met orkest in Strauss’ eigen arrangementen, waarmee een grote wens van haar in vervulling gaat.

Nietzsche vertaald door Strauss

De uitdrukking ‘het boek was beter’ gaat hier niet op. Want waar Also sprach Zarathustra van Nietzsche over het ontwaken der mensheid lastig is om te lezen, is de muzikale vertaling van Strauss in zijn gelijknamige symfonische gedicht zo toegankelijk en beeldend dat elke luisteraar er meteen door gegrepen wordt. Voor dit meesterwerk staat Phion onder leiding van de Singaporese dirigent Kahchun Wong, chef-dirigent van de Nürnberger Symphoniker en vaste gastdirigent van het Philharmonisch Orkest van Japan. Als opening dirigeert hij Phion in de theatermuziek die de jonge Mozart schreef bij Thamos. Het toneelstuk is volledig vergeten, maar de sprankelende muziek van Mozart spreekt nog steeds tot de verbeelding.

Wolfgang App

Phion doet bij dit concert een proef met de klassieke muziekapp Wolfgang. Na de pauze, tijdens het werk Also sprach Zarathustra, kun je in de concertzaal gebruik maken van deze app. Terwijl het orkest speelt, vertelt Wolfgang wat je – precies op dát moment – hoort en wat dit betekent.

Lees meer

Also sprach Zarathustra
Christianne Stotijn: Morgen (Richard Strauss)

Dit vind je misschien ook leuk