1. Zomerconcert met Mendelssohn, Beethoven & Hummel

Zomerconcert met Mendelssohn, Beethoven & Hummel

Concertinformatie

  • Claus Peter Flor - dirigent

  • Mendelssohn Ouverture, Nocturne, Scherzo uit ‘Ein Sommernachtstraum’
  • Hummel Trompetconcert
  • Beethoven Symfonie 6 'Pastorale'

Trompettist Ido Jan Stalman

Phion viert de zomer in Arnhem en Enschede. Mendelssohns Ein Sommernachtstraum, het Trompetconcert van Hummel en Beethovens Zesde symfonie - ook wel Pastorale genoemd -  geven dit zomerconcert een magische sfeer. Romantisch, met dromerige klanken en een gloedvolle solo van trompettist Ido Jan Stalman. Een symfonisch feestje!

Feeërieke natuurwandeling

Een echt concert om de nazomer te vieren. Geen mooiere toneelmuziek dan die Mendelssohn componeerde bij Shakespeare’s A Midsummer Night's Dream. Zijn muziek geeft deze nachtelijke zomerse komedie vol magie, feeën en andere mythologische wezens een sprookjesachtige schittering. Net als Mendelssohn was Beethoven verknocht aan het buitenleven en kon urenlang dwalen door velden en bossen. Ook in zijn ‘Pastorale’ trekt hij de muzikale wandelschoenen aan en gaat op stap door de zonovergoten natuur. Het is een klinkende versie van ‘Vroege Vogels’ over glooiende heuvels, langs ruisende beekjes met kwetterende vogels, met donderend onweer en een adembenemende zonsondergang.

Romantisch trompetconcert

Hummel was eigenlijk pianovirtuoos en als zodanig vriend, maar ook geducht concurrent van zijn tijdgenoot Beethoven. Vreemd genoeg is het Trompetconcert zijn bekendste compositie geworden, geschreven voor één van de grootste trompetvirtuozen van zijn tijd. Het is een breed opgezet, gloedvol soloconcert en al helemaal in romantische stijl van de 19e eeuw, waarin ook het orkest een substantieel aandeel heeft. De solist voor dit werk komt uit eigen gelederen. Ido Jan Stalman is al bijna dertig jaar eerste trompettist van voormalig Orkest van het Oosten en nu van Phion.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk