1. Passie voor Bach - Serenade voor Leopold - deel 1

Passie voor Bach - Serenade voor Leopold - deel 1

27.02.2022

Concertinformatie

 • Ensemble Himmelsburg - ensemble
 • Pieter Dirksen - klavecimbel, orgel en muzikale leiding
 • Carla Leurs - solo-viool

 • J.S. Bach Cantate Weichet nur, betrübte Schatten, BWV 202
 • J.S. Bach Cantate Amore traditore, BWV 203
 • J.S. Bach Vioolconcert in E, BWV 1042
 • J.S. Bach Serenade Durchlauchster Leopold, BWV 173a

Bestel bij deze locaties

 • Enschede - Muziekcentrum 27.02.2022 - 11:00  |  Kaartverkoop start 19 oktober
  € 22,50
  bestel kaarten
 • Zwolle - Academiehuis Grote Kerk 27.02.2022 - 14:45 
  € 22,50
  bestel kaarten

De Passie voor Bachserie is een concertserie van vier fantastische concerten op zondag voor alle Bachliefhebbers, in Muziekcentrum Enschede en Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Vier themaconcerten met de mooiste cantates, vioolconcerten en serenades uit zijn Cöthen tijd. Uitgevoerd door prominente musici, zoals violiste Carla Leurs en klavecinist Pieter Dirksen.

Ensemble Himmelsburg

Het Ensemble Himmelsburg is ontstaan vanuit een initiatief van het Wilmink Theater - Muziekcentrum Enschede en Phion. Het ensemble bestaat uit een groepje Phion-musici met allen een diepe passie voor Bach, met als soliste Carla Leurs en onder leiding van Pieter Dirksen Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. In dit derde concert hoor je enkele serenades voor Leopold - werken van Bach uit zijn Cöthen tijd.

Serenade voor Leopold - deel 1 

De twee ‘Serenade’-programma’s in de serie Passie voor Bach geven een goede indruk van de schitterende muziek die Bach tussen 1717 en 1723 schreef voor het hof van Cöthen. Prins Leopold was een groot muziekliefhebber. Hij was gereformeerd, dus kerkmuziek hoefde Bach niet te schrijven. Wel componeerde hij een aantal wereldlijke serenades voor de verjaardagen en de nieuwjaarsrecepties van Leopold en zijn familie, waarvan er slechts twee bewaard zijn gebleven. Uit deze periode dateren waarschijnlijk ook de betoverende huwelijkscantate Weichet nur, betrübte Schatten en dat bijzondere stukje kamermuziek: de intrigerende Italiaanstalige bascantate Amore traditore. Waren deze cantates bedoeld voor gebruik in Bachs familiekring of klonken ze tijdens de muzikale feesten van prins Leopold?

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Dit vind je misschien ook leuk