1. Passie voor Bach - Bach en zijn muzikale vrienden

Passie voor Bach - Bach en zijn muzikale vrienden

Concertinformatie

  • Ensemble Himmelsburg - ensemble
  • Pieter Dirksen - muzikale leiding en klavecimbel
  • Carla Leurs - solo-viool

  • Telemann Dubbelconcert in G, TWV 52:G2
  • J.S. Bach Triosonate in g, BWV 528R –
  • Telemann Vioolconcert in g, TWV 51:g3
  • J.S. Bach Concerto in g voor klavecimbel-solo (naar TWV 51: g1) BWV 985
  • Pisendel Vioolconcert in F
  • J.B. Bach Ouverture en suite in D

De Passie voor Bachserie is een concertserie van vier fantastische concerten op zondag voor alle Bachliefhebbers, in Muziekcentrum Enschede en Academiehuis Grote Kerk Zwolle. Vier themaconcerten met de mooiste cantates, vioolconcerten, serenades en werk van zijn muzikale vrienden Telemann en Pisendel. Uitgevoerd door prominente musici, zoals violiste Carla Leurs en klavecinist Pieter Dirksen.

Ensemble Himmelsburg

Het Ensemble Himmelsburg is ontstaan vanuit een initiatief van het Wilmink Theater - Muziekcentrum Enschede en Phion. Het ensemble bestaat uit een groepje Phion-musici met allen een diepe passie voor Bach, met als soliste Carla Leurs en onder leiding van Pieter Dirksen Het ensemble is vernoemd naar de beroemde slotkerk in Weimar waar Bach enkele jaren werkte. Op vier zondagen staat het meesterschap van Bach in al zijn facetten centraal. In dit tweede concert hoor je Bach en zijn muzikale vrienden zoals Telemann en Pisendel.

Bach en zijn muzikale vrienden

In 1709 kreeg de jonge Bach in Weimar bezoek van Johann Georg Pisendel. Hij liet Bach kennismaken met de allernieuwste muzikale trends maar ook met diens eigen muziek en die van Telemann. Die laatste was als kapelmeester gestationeerd in Eisenach, de geboortestad van Bach. Bach en Telemann zullen elkaar tot Telemanns vertrek in 1712 naar Frankfurt regelmatig hebben ontmoet, getuige de bewerkingen die Bach maakte van vioolconcerten van zijn muzikale vriend. Telemanns directe collega in Eisenach was achterneef Johann Bernhard Bach, met wie Johann Sebastian zijn leven lang contact bleef houden. Van zijn hand zijn maar vier suites overgeleverd die zich in de bibliotheek van Johann Sebastian bleken te bevinden.               

De serie Passie voor Bach is een co-productie van Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk