1. Livestream Phion blazers met Poulenc & Stravinsky

Livestream Phion blazers met Poulenc & Stravinsky

Concertinformatie

  • Phion blazers - ensemble

  • Poulenc Suite française
  • Stravinsky Concert voor piano en blazers
  • Stravinsky Symphonies of Wind Instruments

Een welkome muzikale onderbreking van de dag tijdens de lunchpauze! 

De blazers van het orkest laten zich horen in een kort concert onder leiding van dirigent Theo Wolters. Ooit begon hij zijn carrière als trompettist bij het Overijssels Philharmonisch Orkest. Tegenwoordig is hij nationaal en internationaal een veelgevraagd dirigent. Solist in Stravinsky’s Pianoconcert is de Spaanse Carlos Marín Rayo, master student aan het Conservatorium van Amsterdam, maar nu al gezien als één van de meest veelbelovende solisten van ons land.

In 1935 kreeg Francis Poulenc het verzoek muziek te schrijven bij een toneelstuk dat zich afspeelt in de 16e eeuw. Om in de stijl van het stuk te blijven gebruikte hij als basis enkele dansen van de Franse Renaissance-componist Claude Gervaise, die hij in neo-classistische stijl bewerkte. Los van het toneelstuk bundelde hij naderhand de vrolijke dansmelodieën onder de titel Suite Française.

Igor Stravinsky wordt wel gezien als de vader van het neo-classisisme, waarin hij compositietechnieken uit vervlogen tijden in een 20-eeuws jasje hulde. Zo was Bach zijn inspiratie voor het Concert voor piano en blazers. Hij wilde het stuk graag zelf uitvoeren en eiste zelfs het alleenrecht hierop voor minstens vijf jaar. Het betekende wel dat hij zijn pianotechniek stevig moest oppoetsen. Daarom nam hij een aantal pianolessen en oefende de berucht lastige piano-etudes van Czerny.

De Symphonies of Wind Instruments componeerde Stravinsky als eerbetoon aan de in 1918 overleden Debussy. De aanduiding ‘symphonies’ bedoelde hij in zijn oorspronkelijke antieke Griekse betekenis van ‘samenklank’. Het stuk beleefde in 1920 zijn première die echter niet succesvol was. In 1947, inmiddels geëmigreerd naar de Verenigde Staten, maakte Stravinsky een geheel nieuwe versie voor de Amerikaanse markt.

Kijk op phion.nl/livestream voor de link.

Met medewerking van

  • Phion blazers ensemble