1. Klarinetconcert Saariaho en Dvořáks Achtste

Klarinetconcert Saariaho en Dvořáks Achtste

Concertinformatie

  • Annelien Van Wauwe - klarinet

  • Saariaho D'om le vrai sens
  • Dvořák Symfonie nr. 8

Annelien Van Wauwe en dirigent Martijn Dendievel

Klarinettist Annelien Van Wauwe en Phion delen het podium in een enerverend concert. Met Saariaho’s Klarinetconcert en Dvořák Achtste onder leiding van Martijn Dendievel worden de zintuigen op scherp gezet. Fascinerend tot de laatste noot, in Arnhem, Doetinchem, Enschede en Nijmegen.

‘D’om le vrai sens’

De Finse Kaija Saariaho staat al jaren aan de top van de hedendaagse componisten met een groot aantal vaak gespeelde composities op haar naam. Het KlarinetconcertD’om le vrai sens’ schreef zij naar aanleiding van een middeleeuws tapijt waarop de zintuigen zijn afgebeeld met, zoals de ondertitel aangeeft, het ‘ware’ zesde zintuig als finale. Soliste is Annelien Van Wauwe, prijswinnares van OPUS Klassik 2020 en inmiddels uitgegroeid tot de bekendste Belgische klarinettiste van deze tijd. Haar voorliefde voor eigentijdse muziek past schitterend bij de virtuoze moderne stijl van Saariaho.

Boheemse bruiloft

Daarnaast speelt Phion Symfonie nr. 8 van Dvořák. Hierin etaleert de componist vol overgave de liefde voor zijn vaderland, met folkloristische Tsjechische melodieën en ritmes. Het is net alsof je beland bent op een vrolijke Boheemse bruiloft waar uitbundig wordt gespeeld, gezongen en gedanst. Het orkest staat onder leiding van de Belgische Martijn Dendievel. Ondanks zijn jonge leeftijd staat hij alom bekend als een talentvol dirigent die vooral op het gebied van moderne muziek veel van zich laat horen.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk