1. Kerstconcert met Mahler

Kerstconcert met Mahler

Concertinformatie

  • Otto Tausk - dirigent
  • Raoul Steffani - jezus

  • Gustav Mahler Symfonie nr. 1 ‘Titan’ (arr. Erwin Stein)
  • Alma Mahler Fünf Lieder (arr. Jorma Panula)
  • Nb Helaas zijn wij i.v.m. de 1,5 meter maatregel genoodzaakt in kleinere bezetting te spelen waardoor het niet mogelijk is om Mahler 6 (107 musici) te spelen. Dit heeft geleid tot de keuze voor Mahler 1 in kleinere bezetting.

Mahler-vertolker

Chef-dirigent van Phion, Otto Tausk heeft zich ontpopt als een ware Mahler-vertolker: ‘Mahler is een essentiële componist, een sleutelfiguur, die de muziekgeschiedenis voorgoed heeft geopend naar nieuwe wegen. Zijn muziek verlangt van alle musici volledige overgave en spreekt de luisteraar aan, recht in het hart’, aldus Tausk. In dit Kerstconcert dirigeert hij Mahlers Eerste symfonie, een schitterend werk vol levenslust en humor. 

Arrangement Jorma Panula

Dat begint al met een stralende zonsopgang, zet zich voort in een energiek scherzo, vervolgt met een ironische treurmars om af te sluiten met een stormachtige finale. Waar Mahler een groot symfonieorkest op de been bracht voor dit werk, maakte zijn vriend Erwin Stein een arrangement voor een orkest van bescheidener afmeting, zonder dat er maar iets van de essentie en kracht van Mahlers origineel verloren gaat.

Liederen van Alma

Bijzonder aan dit Mahler-Kerstconcert zijn de liederen van Alma Mahler, de vrouw en muze van Gustav, die zelf een groot muzikaal talent bezat dat niet onderdeed voor haar beroemde echtgenoot. Haar liederen zijn van een ongeëvenaarde schoonheid en aansprekende sensualiteit. Er staan er vijf op het programma gezongen door Raoul Steffani, winnaar van de GrachtenfestivalPrijs 2018 en hard op weg Nederlands bekendste bariton te worden. Phion speelt de oorspronkelijke pianopartij in een zinnenprikkelend arrangement van Jorma Panula.

Dit vind je misschien ook leuk