1. Gloedvolle strijkers met Maxim Rysanov

Gloedvolle strijkers met Maxim Rysanov

Concertinformatie

  • Phion Strijkers - ensemble

  • Elgar Introduction and Allegro
  • Vasks Altvioolconcert
  • Dvořák Nocturne
  • Bartók Divertimento voor strijkers

Altviolist van wereldklasse brengt een schitterend altvioolconcert

De strijkers van Phion tonen al hun kwaliteiten in een virtuoze tour de force. Met Maxim Rysanov als dirigent én solist brengt het ensemble de mooiste strijkerscomposities. Zoals het speciaal voor Rysanov geschreven Altvioolconcert van Vasks, maar ook het Nocturne van Dvořák, Introduction and Allegro van Elgar en Bartóks Divertimento. Alle menselijke emoties worden blootgelegd in dit concert in Muziekcentrum Enschede, Musis Arnhem, Cultura Ede en Walburgiskerk Zutphen.

 

Opmerkelijk hedendaags altvioolconcert

Warm en sonoor is de klank van een strijkorkest. Vanzelfsprekend dat daar veel muziek voor geschreven is. Dirigent en altviolist Maxim Rysanov laat met de strijkers van Phion vier van de mooiste strijkerscomposities horen. Zelf is hij solist in het speciaal voor hem geschreven Altvioolconcert van de Letse Pēteris Vasks, een stuk dat de ‘The Strad’ omschreef als een ‘opmerkelijk hedendaags altvioolconcert van een gevierd componist’. Het is een warmbloedig soloconcert waarin de altviool alle menselijke emoties blootlegt, van woede en melancholie, tot gelukzaligheid en serene dromen.

Solo en tutti

Maar ook de andere werken laten Phions strijkersgroep schitteren, zoals Dvořáks romantische Nocturne. Elgar opent het concert met zijn Introduction and Allegro, een waar symfonisch gedicht voor strijkers. Hierin zet de componist een strijkkwartet tegenover het strijkorkest en speelt zo, als was het een barok concerto grosso, met solo en tutti. Hetzelfde doet Bartók in zijn Divertimento, waarin solo- en tuttipassages elkaar in een wervelend tempo afwisselen. Het programma is een ware virtuoze tour de force, waarin de strijkers van Phion al hun kwaliteiten ruimschoots kunnen tonen.

Met medewerking van

  • Phion Strijkers ensemble
Nederlandse première Altvioolconcert Vasks

Dit vind je misschien ook leuk