1. Benjamin Kruithof speelt Rococo Variaties

Benjamin Kruithof speelt Rococo Variaties

05.11.2021 - 14.11.2021

Concertinformatie

  • Hartmut Haenchen - dirigent
  • Benjamin Kruithof - cello

  • Beethoven Ouverture 'Fidelio'
  • Tsjaikovski Rococo variaties
  • Schubert Symfonie nr. 9 'De Grote'

Bestel bij deze locaties

Jonge cellogrootmeester laat compleetheid horen

Benjamin Kruithof soleert bij Phion. In dit concert toont de jonge cellogrootmeester zijn compleetheid met de befaamde Rococo variaties van Tsjaikovski. Verder hoor je de grootse Negende Symfonie van Schubert en de korte maar pittige Ouverture Fidelio van Beethoven.

Jonge cellovirtuoos

Benjamin Kruithof, een jonge Nederlandse cellist die de afgelopen jaren steeds meer op de internationale podia te vinden is. Vorig najaar won hij overtuigend het Nationale Cello Concours tijdens de Cello Biënnale Amsterdam. ‘Je bent een complete speler’, oordeelde de jury over zijn prestatie. Die compleetheid laat hij horen in de elegante maar zeer virtuoze Rococo-variaties van Tsjaikovski. Dirigent van dit concert is Hartmut Haenchen, sinds jaar en dag één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, die de afgelopen seizoenen diverse malen met succes bij Phion te gast is geweest.

Schuberts grootste, Beethovens kleinste

De meeste symfonieën van Schubert zijn klein en intiem. Maar met zijn laatste pakt hij groots uit. Bijna een uur lang schitterende romantische muziek, maar wel met de zonnig zangerige sfeer die de liederencomponist Schubert zo eigen is. Was het niet Schumann die opgetogen jubelde over de ‘hemelse lengte’ van deze symfonie? Beethoven schreef drie uitgebreide ouvertures voor zijn enige opera Fidelio, die hij allemaal afkeurde. Pas met de vierde, de kleinste van allemaal, was hij tevreden. Een echte teaser voor het doek opgaat, die het ook in de concertzaal uitstekend doet.

Benjamin Kruithof, vorig najaar overtuigend winnaar van het Nationale Cello Concours tijdens de Cello Biënnale Amsterdam, schittert in de elegante Rococo-variaties van Tsjaikovski. Verder hoor je de grootse Negende Symfonie van Schubert en de korte maar pittige Ouverture Fidelio van Beethoven. Dirigent is Hartmut Haenchen, al jaren één van de meest vooraanstaande Duitse dirigenten, en de afgelopen seizoenen diverse malen met succes bij Phion te gast.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk