1. Weihnachtsoratorium

Bach: Weihnachtsoratorium

11.12.2020 - 13.12.2020

Concertinformatie

  • Stichting Twentse Matthäus Passion - koor
  • Consensus Vocalis - koor

  • J.S. Bach Weihnachtsoratorium, BWV 248

Bestel bij deze locaties

Zes feestelijke cantates voor Kerst

Het populaire Weihnachtsoratorium is een van de meest geliefde grote koorwerken van Bach. De Stichting Twentse Matthäus-Passion heeft er zelfs een traditie van gemaakt, met een jaarlijkse uitvoering in de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek en het Muziekcentrum Enschede. Traditiegetrouw neemt Phion de begeleiding voor zijn rekening.

Bachs Kerstfeest

Kerst met Bach is één van de mooiste muzikale momenten van het jaar. Zes feestelijke cantates schreef Bach voor de dagen rond Kerst, van Eerste Kerstdag tot Driekoningen op 6 januari. Samen vormen ze het populaire Weihnachtsoratorium. In een bonte afwisseling van recitatieven, aria’s en koordelen vertelt Bach het hele Kerstverhaal, compleet met engelen, herders en de wijzen uit het Oosten. Dat hij daarbij putte uit een aantal uitbundige wereldlijke cantates die hij eerder had geschreven, geeft deze verheven kerkmuziek een mooi menselijk tintje.

Jaarlijkse traditie

Het Weihnachtsoratorium is een van de meest geliefde grote koorwerken van Bach die op het programma staat bij vrijwel alle grote koren van Nederland. De Stichting Twentse Matthäus-Passion heeft er zelfs een traditie van gemaakt. Onder hun hoede klinkt elk jaar met enkele solisten en Consensus Vocalis het Weihnachtsoratorium in de Oldenzaalse Plechelmusbasiliek en het Muziekcentrum Enschede. Traditiegetrouw was het Orkest van het Oosten jarenlang vaste begeleider van deze schitterende concerten. Vanzelfsprekend dat Phion dit seizoen deze trouwe samenwerking met plezier overneemt.

Dit vind je misschien ook leuk