1. Tsjaikovski Suite nr. 4 ‘Mozartiana’

Tsjaikovski Suite nr. 4 ‘Mozartiana’

Concertinformatie

  • Tianyi Lu - dirigent

  • Tsjaikovski Suite nr. 4 ‘Mozartiana’

Online stream (te bekijken vanaf 23.04)

Mozart of Tsjaikovski?

Wie wil je het liefste thuis ontvangen, Mozart of Tsjaikovski? In dit streaming concert van Phion onder leiding van Tianyi Lu krijg je beide heren op de koffie in een heerlijke suite die Tsjaikovski maakt op de muziek van Mozart.

Russische Mozart

Tsjaikovski was een groot liefhebber van Mozart. Zelf wat zwaarmoedig van geest trok hij zich altijd op aan de blijmoedigheid van diens muziek. Hij nam vier kleine stukjes van Mozart, bewerkte die geheel in eigen stijl voor orkest en smeedde ze aaneen tot een aantrekkelijke suite die hij ‘Mozartiana’ noemde. Het kwam mooi uit dat de première precies honderd jaar na de voltooiing van Mozarts Don Giovanni plaatsvond. Zelf zei Tsjaikovski over het resultaat: ‘Het oude, vervat in een modern jasje’. En niet ten onrechte, want in de muziek zijn de 18e-eeuwse Weense en 19e-eeuwse Russische meester beide onmiskenbaar aanwezig.

Jonge maestro

Voor dit streaming concert heeft Phion de Chinees – Nieuw-Zeelandse dirigent Tianyi Lu uitgenodigd. Zij is nog jong, maar bepaald niet alleen maar meer veelbelovend. Wereldwijd heeft ze al heel wat gerenommeerde orkesten geleid en maakte helemaal naam toen zij het afgelopen jaar het Georg Solti Dirigentenconcours in Frankfurt op haar naam zette. ‘Mijn kracht is mijn kwetsbaarheid’, zei zij eens in een interview. En laat dat nu de perfecte eigenschap zijn voor deze transparante en fijnzinnige suite van Tsjaikovski.

Het online concert is gratis te bekijken op onze website vanaf vrijdag 23 april.

Met medewerking van

  • Tianyi Lu Dirigent

Dit vind je misschien ook leuk