Piano Biënnale

Concertinformatie

  • Beethoven Pianoconcert nr. 5
  • Moessorgski Schilderijententoonstelling (Instrumentatie voor blazers door Geert van Keulen)

Online festival 

Muziek, kunst en dans rondom de piano

Een gloednieuw pianofestival in Arnhem en Nijmegen. Daar doet Phion natuurlijk aan mee. Twee korte concerten op één avond met achtereenvolgens Beethovens Pianoconcert nr. 5 en de Schilderijententoonstelling van Moessorgski in een zinderend arrangement voor dertig blazers. 

Beethovens ‘keizerlijk’ concert

Het Pianoconcert nr. 5 is het laatste dat Beethoven componeerde, en was toen al zo doof dat hij het zelf niet meer kon uitvoeren. Maar het groots opgezette en virtuoze stuk was wel het eerste echte romantische pianoconcert in de geschiedenis en de bekroning op zijn oeuvre voor piano en orkest. Zijn Engelse uitgever gaf het zelfs bewonderend de bijnaam ‘Emperor’. 

Schilderijen voor blazers

Ben Glassberg is met Phion je gids langs de expositie van schilderijen, zoals Moussorgski die toonzette. Oorspronkelijk voor piano, hebben talloze arrangeurs van dit beroemde werk een orkestrale versie gemaakt. Vanavond hoor je de visie van componist Geert van Keulen. Hij beperkte zich tot dertig blazers, maar ging in klank tot het uiterste. Zo zijn bijzondere instrumenten als de altfluit, de heckelfoon, de bastrompet en de contrabasklarinet te horen. Van Keulen blijft trouw aan de noten van Moessorgski maar geeft met de veelal donker gekleurde instrumenten wel een bijzondere tint aan het geheel. Zo klinken de blazers van Phion op een manier die je nog nooit gehoord hebt.

www.pianobiennale.com

Piano Biënnale