1. Phion speelt Mendelssohn & Dvořák

Phion speelt Mendelssohn & Dvořák

Concertinformatie

  • Alexei Ogrintchouk - dirigent

  • Glinka Valse-Fantaisie
  • Dvořák Slavische dans opus 46 nr. 1
  • Dvořák Slavische dans opus 72 nr. 2
  • Dvořák Slavische dans opus 72 nr. 1
  • Dvořák Slavische dans opus 46 nr. 8
  • Mendelssohn Symfonie nr. 4 ‘Italiaanse’

‘Concert dansant’ met dirigent Alexei Ogrintchouk

Een vrolijk en dansend concert met Alexei Ogrintchouk op de bok, Phion op het podium en muziekliefhebbers in de zaal. Je hoort de populaire Slavische Dansen van Dvořák, Symfonie nr. 4 van Mendelssohn en Valse-Fantaisie van Glinka. Een concert waarbij het moeilijk stilzitten is in Amphion Doetinchem, Muziekcentrum Enschede, Musis Arnhem en De Vereeniging in Nijmegen.

‘Een geboren solist maar ook een team player,’ schreef het BBC Music Magazine over Alexei Ogrintchouk. Een terechte typering, want als begenadigd hoboïst en uitstekend dirigent beschikt hij over beide talenten. Hij dirigeert Phion in een programma waarin de dans centraal staat. Dat begint met de Valse-Fantaisie van Glinka: schitterende oude Russische volksmelodieën gevat in een echte Weense wals. Helemaal in Boheemse volksmuziekstijl componeerde Dvořák zijn Slavische Dansen, die hem in één keer beroemd maakten en nog steeds tot zijn populairste werken behoren. Phion speelt er vier, van een mijmerend melancholieke starodávný tot een woest opzwepende furiant.

En Mendelssohn? Hij ging als welgestelde jongeman op vakantie naar Italië en genoot van het land en zijn bevolking, bezocht de terrasjes van Florence, de indrukwekkende Romeinse ruïnes in Rome en het rustieke platteland van Toscane. Zijn herinneringen legde hij vast in muziek, een wervelende symfonie die hij uiteraard de ‘Italiaanse’ noemde. En ook hier wordt er gedanst want het laatste deel is een saltarello, een razendsnelle Italiaanse volksdans, die Mendelssohn op een boerenbruiloft had leren kennen. Het wordt nog moeilijk stilzitten bij dit ‘concert dansant’ van Phion en dirigent Alexei Ogrintchouk.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk