Hoorspel Over Lijden met Eric Corton

Concertinformatie

  • Otto Tausk - dirigent

  • Stravinsky ‘Dance Sacrale’ uit ‘Le Sacre du Printemps’
  • Elgar Elegy for strings
  • Purcell The Plaint: ‘Oh let me weep’ uit de ‘Fairy Queen’
  • Andriessen ‘Portement de Croix’ uit ‘Miroir de Peine’
  • Williams main theme uit Schindler’s List
  • Mahler ‘Urlicht’ uit ‘Des Knaben Wunderhorn’
  • J.S. Bach 'Erbarme dich' uit Mattäus Passion

Online hoorspel 

Over Lijden

Met Over Lijden brengen Phion, Orkest van Gelderland & Overijssel en acteur, schrijver en presentator Eric Corton de passietijd dichterbij. In dit hedendaagse passiestuk, verpakt in een uniek hoorspel, duik je als luisteraar diep in het hoofd van Olivier Malenstein en zijn strijd om grip te krijgen op zichzelf, zijn omgeving en zijn eindeloze gedachtestroom. Een moderne vertelling over groot en klein menselijk lijden, waarin de vertelling en de muziek van o.a. Igor Stravinsky, John Williams, Gustav Mahler en Johann Sebastian Bach naadloos samenkomen.

Samensmelting muziek en verhalen

Phion en Eric Corton zijn geen onbekenden van elkaar. De geboren Oosterbeker en het orkest ontwikkelden de afgelopen jaren samen meerdere geslaagde podiumproducties en weten elkaar als vanzelfsprekend te vinden in toon en ambitie. De coronacrisis gaf aanleiding tot het vinden van een verfrissende vorm om muziek en verhaal samen te laten komen in een prikkelende beleving.

Ouderwets hoorspel in vernieuwde vorm

Over Lijden is een ouderwets hoorspel in een vernieuwde vorm, waarbij gebruik wordt gemaakt van een mix van 2D- en 3D-geluidstechnieken. Prachtige opnames van het orkest smelten samen met het verhaal van een man die, om hem onbekende reden, wakker wordt in een wereld waar hij geen contact mee kan krijgen. De strijd die hij vervolgens voert, woedt in hem. Zijn twijfels, pijnlijke herinneringen, frustraties, spijt en onbegrip ballen zich samen in een verzet dat niet verder lijkt te reiken dan zijn eigen gedachten. En ondertussen draait de wereld om hem heen genadeloos door.

Traditionele passiemuziek en hedendaagse composities

Waar een traditioneel passiestuk de lijdensweg van Jezus Christus als uitgangspunt heeft, wordt juist deze huidige tijd aangegrepen om een hedendaagse lijdensweg te schetsen. Het orkest stelde hiervoor een muzikaal programma samen waarin traditionele passiemuziek wordt afgewisseld met meer hedendaagse composities waarin het lijden doorklinkt. Het orkest wordt breed ingezet; van Henry Purcell tot John Williams en van een klein intiem ensemble zoals bij Johan Sebastian Bach tot het grote orkestrepertoire met 'Danse Sacrale' uit Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky.

De hybride vorm die ontstaat, zorgt voor een buitengewone luisterervaring. Het hoorspel laat zich het best beluisteren met koptelefoon of oordopjes. Niet alleen om de prachtige opnames van het orkest ten volle te laten binnenkomen, maar ook om je door het 3D-hoorspel-effect bijna letterlijk te begeven in de geest van Olivier Malenstein.

Het hoorspel Over Lijden beluister je via jouw favoriete podcast app.
Of via het YouTube kanaal van Phion.

Vergeet je koptelefoon niet voor de meest optimale luisterervaring.

Met medewerking van

Dit vind je misschien ook leuk