1. Marcus Cantate van J.S. Bach t/m 9 april

Marcus Cantate van J.S. Bach

Concertinformatie

  • Consensus Vocalis - koor
  • Selectie Stadsjongenskoor Oldenzaal (olv Mariette Effing) - koor
  • Pieter Dirksen - klavecimbel, orgel en muzikale leiding
  • Agnes van Laar - sopraan
  • Franske van der Wiel - alt
  • Henk Gunneman - tenor
  • Jan Schulenburg - bas

  • J.S. Bach Marcus Cantate

Online stream (vanaf 02.04)

BachTwente brengt unieke Marcus Cantate 

Omdat de traditionele Matthäus Passion dit jaar vanwege de Covid-maatregelen geen doorgang kan vinden is er door BachTwente, voorheen de Stichting Twentse Matthäus Passion, gekozen voor een klein bezet en veel korter alternatief: de Marcus Cantate. Het is een speciaal samengesteld werk dat gebaseerd is op de koren, aria’s en koralen van Bach’s Marcuspassie. Het reflectieve karakter van dit zelden uitgevoerde werk past bij deze bijzondere tijd, waarbij BachTwente haar publiek via een streaming een hart onder de riem wil steken.

Derde passie

In tegenstelling tot de Johannes- en de Matthäuspassie is deze derde passie van Bach niet overgeleverd; we hebben alleen de tekst nog. Bach’s muziek bij de woorden uit het Marcusevangelie kennen we daardoor helaas niet; die is voorgoed verloren. Maar het is al heel lang bekend dat het openings- en slotkoor alsmede drie aria’s gebaseerd zijn op de schitterende muziek van de Trauerode. Die zogenaamde parodietechniek paste Bach veel vaker toe: oudere stukken die van een nieuwe tekst worden voorzien. Ook van twee andere aria’s is het model reeds langer geïdentificeerd; Pieter Dirksen heeft daaraan nog twee parodieën toegevoegd die tijdens dit project voor de eerste keer zullen klinken: een terzet (een aria met drie solostemmen) en een basaria. De koralen zijn eveneens uit andere bronnen bekend. Alle noten die in deze reconstructie klinken zijn dus van Bach!

Hoewel deze “Passiecantate” nooit zo heeft geklonken is het resultaat een meditatie waarin een aantal van Bachs mooiste aria’s en koren te horen zijn – muziek die net zo intens en expressief is als die van de Matthäus!

Uitvoerenden

Het koor Consensus Vocalis in een bezetting van 16 zangers, 6 jonge zangers van het Stadsjongenskoor Oldenzaal en Phion.  Solisten zijn Agnes van Laar – sopraan, Franske van der Wiel – alt, Henk Gunnenman – tenor en Jan Schulenburg – bas. Het geheel staat onder leiding van klavecinist Pieter Dirksen.

De stream is voor iedereen vanaf Goede Vrijdag, 2 april 15.00 uur tot 9 april gratis te zien via de site van het Wilminktheater.  De uitvoering duurt ruim een uur. 

De teksten van de Markus Cantate en achtergrondinformatie over de uitvoerenden zijn te vinden op www.matthauspassiontwente.nl

 

Dit vind je misschien ook leuk