Johannes-Passion

31.03.2021

Concertinformatie

  • Rob Vermeulen - dirigent
  • Bachkoor Nijmegen - koor

  • J.S. Bach Johannes-Passion, BWV 245

Bestel bij deze locatie

Bachkoor Nijmegen brengt Bachs eerste passiemuziek

Voorlopige programmering 

Meeslepend, dat is de Johannes-Passion van J.S. Bach. Eenvoudiger en kleiner dan de bekende Matthäus, maar tegelijkertijd feller en directer. In deze uitvoering van Bachkoor Nijmegen onder leiding van Rob Vermeulen wordt je meegesleept in het verhaal. Orkestraal ondersteund door Phion kunt je rekenen op een enerverende avond in De Vereeniging, Nijmegen.

Het drama van het lijden en sterven

Als het om Bachs passiemuziek gaat, zoekt Bachkoor Nijmegen met zijn dirigent Rob Vermeulen het verder dan alleen de Matthäus-Passion. Het koor geeft ook regelmatig uitvoeringen van de Johannes-Passion. Dat is ook dit jaar weer het geval.

De Johannes-Passion is Bachs eerste passiemuziek die hij in 1724 in Leipzig schreef, enkele jaren voor de Matthäus-Passion. De Johannes is kleiner en eenvoudiger van opzet dan de Matthäus. Maar daardoor heeft Bach de gelegenheid het drama van het lijden en sterven van Christus feller en directer weer te geven. Je zit als luisteraar bovenop het verhaal en wordt meegesleept in de vaart van de evangelist.

Effecten uit de operatraditie

Minstens even enerverend zijn de aria’s, waarin Bach niet schuwt effecten uit de operatraditie van zijn tijd te gebruiken om de diepte van de emoties rond het lijdensverhaal nog sterker neer te zetten. Traditiegetrouw bij de passieconcerten van Bachkoor Nijmegen, was Het Gelders Orkest de vertrouwde begeleider bij de Johannes-Passion. Een samenwerking die Phion met veel genoegen voortzet.

Dit vind je misschien ook leuk