1. Gloria & Messa di Gloria

Gloria & Messa di Gloria

13.11.2020

Concertinformatie

  • Rob Vermeulen - dirigent
  • Bachkoor Nijmegen - koor

  • Poulenc Gloria
  • Puccini Messa di Gloria

Bestel bij deze locatie

Puccini en Poulenc in een glorieus concert

Gloria! Dat is de samenvatting van deze avond met Bachkoor Nijmegen. Onder leiding van vaste dirigent Rob Vermeulen brengt het koor twee grote ‘gloria’s’. Naast het spannende Gloria van Poulenc hoort u een grootse Messa di Gloria van de jonge Puccini. Symfonisch ondersteund door Phion zult u glorieus genieten in De Vereeniging Nijmegen.

Glorieus concert

Bachkoor Nijmegen, onder leiding van hun vaste dirigent Rob Vermeulen, maakt van hun najaarsconcert een glorieuze aangelegenheid. Want in de twee grote stukken die op het programma staan, speelt ‘gloria’ een prominente rol. Het concert opent met het spannende Gloria van Poulenc. Een modern, maar zeer toegankelijk en vooral feestelijk werk waarin het koor zich van zijn beste kant kan laten horen. Vanwege de uitbundige orkestpartij, waarvoor Phion tekent, wordt het stuk ook wel de ‘koorsymfonie’ van Poulenc genoemd.

Opera in de kerk

Puccini schreef in zijn jonge jaren een grootse meerdelige mis voor solisten, koor en orkest. Een bijna vanzelfsprekende keuze voor een componist die stamde uit een geslacht van kerkmusici. Vanwege het uitgebreide Gloria kreeg het werk later de titel Messa di Gloria. Onmiskenbaar is in de muziek prachtig te horen dat hij later een groot operacomponist zou worden. Hij gebruikte zelfs enkele fragmenten uit de mis in zijn opera’s.