1. Dvořák Serenade voor strijkers

Dvořák Serenade voor strijkers

Concertinformatie

  • Phion Strijkers - ensemble

  • Dvořák Serenade voor strijkers

Muzikale lentezon

Thuis genieten van Dvořáks Serenade voor strijkers. Phion maakt het mogelijk met dit streaming-concert onder leiding van Johannes Leertouwer. Met deze heerlijke compositie haal je de muzikale lentezon letterlijk in huis.

Zonnige serenade

En zonnig is deze serenade van Dvořák, die hij in de lente van 1876 in twaalf dagen schreef. Luister maar naar de frisse opening, de zwierige wals, het vrolijke scherzo, een dromerig largo en een finale als een opzwepende Boheemse dans. Het leven lachte Dvořák dan ook toe toen hij deze muziek componeerde. Hij was onlangs getrouwd, pas vader geworden en verdiende net genoeg om zijn kersverse gezinnetje te onderhouden. Maar het allerbelangrijkste was wel de erkenning die hij kreeg voor zijn grote muzikale talent. En dat hoor je aan alle noten van deze serenade.

Kenner van de romantiek

Voor het strijkersensemble van Phion staat Johannes Leertouwer: violist van huis uit, chef van de Nieuwe Philharmonie Utrecht en inmiddels één van de bekendste Nederlandse dirigenten. Hij maakte naam met zijn zorgvuldig wetenschappelijk voorbereide uitvoeringen van oude muziek. Minstens even toonaangevend zijn zijn authentieke uitvoeringen van composities uit de 19e-eeuw, waarmee hij de muziek uit de romantiek in een geheel nieuw daglicht stelt. Als geen ander weet hij daarom Dvořáks overbekende Strijkersserenade tot een nieuwe belevenis te maken.

Dit online concert is gratis te bekijken vanaf vrijdag 26 maart, 20.00 uur.

Met medewerking van

  • Phion Strijkers ensemble

Dit vind je misschien ook leuk