1. Beethovens Tripelconcert

Beethovens Tripelconcert

Concertinformatie

  • Ryan Bancroft - dirigent
  • Harriet Krijgh - cello
  • Magda Amara - piano
  • Candida Thompson - viool

  • Rautavaara A Requiem in Our Time - voor koperensemble en slagwerk
  • Sibelius Romance
  • Sibelius Valse triste
  • Beethoven Tripelconcert voor piano, viool, cello en orkest

geannuleerd

Dirigent Ryan Bancroft en drie stersolisten

Wat een bijzonder klassiek concert in Enschede, Arnhem, Zwolle, Doetinchem en Nijmegen. Stersolisten celliste Harriet Krijgh, violiste Candida Thompson en pianiste Magda Amara brengen het keizerlijke Tripelconcert van Beethoven. Daarna leidt de jonge dirigent Ryan Bancroft het orkest verder in muziek van Sibelius en zijn hedendaagse landgenoot Rautavaara. Een uitdagend, romantisch en fonkelend programma.

Drie solisten

In het Tripelconcert van Beethoven staan maar liefst drie solisten van formaat in de schijnwerpers. Harriet Krijgh is één van de bekendste Nederlandse cellisten met een formidabele internationale carrière. Ze heeft al eens eerder samen met het voormalig Het Gelders Orkest op het podium gestaan. Pianiste Magda Amara is haar vaste begeleidster met wie ze vaak optreedt. En ook met violiste Candida Thompson, leider van Amsterdam Sinfonietta, staat ze regelmatig op het podium. Gedrieën schitteren ze in Beethovens Tripelconcert met zijn uitdagende solopartijen. Een concert met een keizerlijk randje, want de pianopartij had Beethoven voorbestemd voor de jongste zoon van de Oostenrijkse keizer, zijn meest bijzondere leerling.

Fins

Voor de pauze staat het programma geheel in het teken van Finland. Dirigent is Ryan Bancroft, de jonge talentvolle Britse dirigent die al eerder furore maakte bij het orkest. Hij dirigeert de intieme Romance en de weemoedige Valse Triste van Sibelius, twee werken waarin de strijkers centraal staan. Maar het zijn de koperblazers die het concert openen met A Requiem in Our Time van Rautavaara. Geen somber werk zoals de titel doet vermoeden, maar een ontroerend vierdelig in memoriam aan zijn overleden moeder.