1. Beethoven Symfonie nr. 1

Beethoven Symfonie nr. 1

Concertinformatie

  • Otto Tausk - dirigent
  • Ralph van Raat - piano

  • Franssens Wereldpremière Pianoconcert (kamerorkest versie)
  • Beethoven Symfonie nr. 1

Meditatieve melodieën en vertrouwd klassiek werk

Otto Tausk leidt Phion in een inspirerend symfonisch concert met pianist Ralph van Raat. Naast de wereldpremière van de kamerorkestversie van het Pianoconcert van Joep Franssens speelt het orkest Symfonie nr. 1 van Beethoven. Symfonische muziek waarin modern en klassiek hand in hand gaan, in Musis Arnhem, De Vereeniging in Nijmegen en Muziekcentrum Enschede. 

Spirituele lading

Uniek is de klankwereld van Joep Franssens. Hij verbindt logica en intuïtie, hoofd en hart: ‘Mijn muziek drukt een intens gevoel uit, een gewijd moment waaraan ieder een eigen individuele betekenis kan ontlenen.’ Franssens’ Pianoconcert is een schitterend meditatief stuk. Eenvoudige, klassiek harmonische klanken, die in hun geraffineerd weefsel van herhaling en variatie een transcendente lading hebben. Ralph van Raat, Nederlands bekendste pianist van moderne muziek, speelde in 2015 de wereldpremière. Bij Phion beleef je de wereldpremière van het Pianoconcert voor kamerorkest. 

Gedurfd klassiek

Hoewel Symfonie nr. 1 van Beethoven in onze oren vertrouwd klassiek klinkt, was het voor tijdgenoten juist een verrassend modern werk. Ongehoord was de dissonante opening van de symfonie, gedurfd het razendsnelle menuet en komisch het aarzelende begin van de finale. Maar het succes was er niet minder om en dat is altijd zo gebleven. Otto Tausk leidt Phion in deze nog steeds verfrissend klinkende symfonie.

Het concert op 11 september in Musis Arnhem is ook via livestream (Youtube en facebook Phion) te beluisteren.

Dit vind je misschien ook leuk